Veelgestelde
Het is toch hét idee?
Ja en nee. Hier zijn drie overwegingen:
- Volgens de Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal mag het allebei (online spreekt hun eerste voorbeeld zelfs van de);
- dé idee (al dan niet met kapitale i) wordt meestal gebruikt in een filosofische context waarbij het staat voor „het veronderstelde eeuwige en volmaakte grond- of voorbeeld” en dát is waar onze bedrijfsnaam op gebaseerd is;
- een bedrijfsnaam hoeft niet een bestaand en correct gespeld woord te zijn (denk aan Google, waarvan de naam is afgeleid van de wiskundige term googol).
Wat is jullie tarief?
Voor onze kernwerkzaamheden (ontwerp en ontwikkeling op maat) geldt een uurtarief van 90 euro ex. btw. Dit bedrag is niet onderhandelbaar, maar er kan wel een totaalbedrag op projectbasis worden begroot. Voor secundaire werkzaamheden (desktoppublishing, advies, marketing, etc.) kunnen andere (doorgaans lagere) tarieven gelden, maar dat gaat altijd in overleg.
Wat kost een website/huisstijl?
Hetzelfde als een auto. Met andere woorden: dat is volledig afhankelijk van de wensen. Voor een paar honderd euro kan al heel veel gedaan worden, maar sommige projecten lopen in de tonnen. Daar zit dus nogal wat bandbreedte.
Laten we—geheel vrijblijvend—een gesprek aangaan om er samen achter te komen wat de wensen zijn en wat voor kostenplaatje daarbij hoort.
Kunnen jullie zorgen dat ik bovenaan kom bij Google?
In basis gaan wij uit van niet en wij zijn van mening dat bedrijven die beweren dat wél te kunnen daarmee wat kort door de bocht gaan.
Zoekmachineoptimalisatie is complexe materie die constant in beweging is. Garanties zijn er niet of nauwelijks, maar ruimte voor verbetering dikwijls destemeer. Neem gerust eens contact met ons op om te bekijken wat de (realistische) mogelijkheden zijn.
Ik heb een fantastisch briljant idee dat echt heel groot gaat worden. Ik kan niet vertellen wat het is omdat iemand er anders met mijn idee vandoor gaat. Een kennis van me zei dat ik bij jullie moest zijn omdat jullie alles kunnen. Ik heb geen budget, maar als jullie dit doen gaan we er samen heel rijk mee worden.
Dat is geen vraag, maar het antwoord is nee.
Mijn buurman heeft een neefje die hetzelfde doet als jullie, maar voor een vierde van de prijs. Hoe kan dat?
Als hij ook dezelfde kwaliteit levert als wij (of beter), dan is ons professionele advies met hem in zee te gaan en niet met ons. Daarnaast zouden wij graag vernemen of hij geïnteresseerd is in een nieuwe baan.
Bouwen jullie ook apps?
Wij zijn zeer gedreven in het ontwikkelen van webapplicaties. Dat wil zeggen dat onze applicaties in een webbrowser zijn te gebruiken en — de andere kant op geredeneerd — onze websites als app zijn te gebruiken op mobiele apparaten. Wij ontwikkelen echter geen zogenaamde native apps die bijvoorbeeld via Google Play of de App Store kunnen worden gedownload.
Gebruiken jullie html 5?
Dat ligt aan wat er precies bedoeld wordt. De term html 5 wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor allerlei moderne webtechnieken. In dat geval is het antwoord ja. Als het om de daadwérkelijke html 5-standaard gaat, dan ligt het antwoord genuanceerder.
Technisch gezien zijn er twee smaken van html 5: Het World Wide Web Consortium zit inmiddels op versie 5.2, maar wij geven de voorkeur aan de inmiddels versieloze html-standaard die wordt beheerd door de Web Hypertext Application Technology Working Group.
Gebruiken jullie xhtml?
Soms, maar dan voornamelijk achter de schermen. Voor de front-end (hetgeen de bezoeker in de webbrowser ontvangt) heeft het eigenlijk geen praktische voordelen. Zeker niet sinds html 5 en versieloze html actief worden ontwikkeld en de ontwikkeling van xhtml (zowel 1.x als 2.0) vooral stilligt. (Er bestaat ook nog zoiets als xhtml 5, maar ach…)
Ontwerpen jullie mobile first?
Soms wel, soms niet. Op zich is het een goed uitgangspunt, maar het gevaar met dit soort trends is dat men geneigd is alles klakkeloos in de nieuwste, hippe vorm te gieten. deIdee prefereert bij elk project eerst te inventariseren of een bepaalde aanpak wel past en dat blijkt dikwijls niet het geval te zijn.
Ontwerpen jullie ook logo’s?
Jazeker! (Zie deIdee van beeldmerken.) Het is echter wel goed je te realiseren dat een logo slechts één van de aspecten is waaruit de identiteit van een merk kan bestaan. Wij adviseren dan ook te focussen op een complete huisstijl en niet alleen op een beeld- en/of woordmerk.
Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Welk contentmanagementsysteem gebruiken jullie?
Wij gaan niet uit van een standaardoplossing. Bij elk project wordt opnieuw bekeken wat de beste opties zijn. Vaak is dat maatwerk, maar soms volstaat een kant-en-klaar pakket zoals WordPress, Joomla, of Magento (met de nodige modules en aanpassingen).
Ik begrijp een term niet. Kunnen jullie het in gewoon Nederlands zeggen?
Wij proberen altijd zo helder mogelijk met onze opdrachtgevers te communiceren, maar door de technische en specialistische aard van onze werkzaamheden ontkomen we er soms niet aan om vaktermen te gebruiken.
Bent u onzeker over de betekenis van een woord? Kijk dan eens op de idee van begrippen, of neem contact met ons op.
Welke pakketten gebruiken jullie bij het ontwerpen en ontwikkelen?
In het ontwerpprocess gebruiken wij verschillende applicaties uit de Creative Cloud (cc) van Adobe; met name PhotoShop, Illustrator en InDesign. Onze geïntegreerde software-ontwikkelomgeving (ide) is PhpStorm van JetBrains. Verder gebruiken wij vooral tools die we zelf hebben ontwikkeld.
Kan ik de kosten drukken door zelf een ontwerp aan te leveren?
Jazeker! Dit is echter alleen een optie als er dan ook echt een hoogwaardig, professioneel ontwerp aangeleverd kan worden. Hint: iets dat is opgemaakt in Word, Paint, of PowerPoint en/of wordt aangeleverd op een vel papier valt hier niet onder en is hooguit bruikbaar als schets.
Kunnen jullie het lettertype dat jullie gebruiken voor onze huisstijl opsturen zodat ik het op mijn computer kan gebruiken?
Dat is meestal niet hoe de licenties werken. Uiteraard kunnen wij u wel assisteren bij het aanschaffen van eigen licenties. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat voor kostenplaatje daarbij hoort hangt af van de uitgever.
Ik ben tevreden over de software die jullie hebben opgeleverd, maar ik wil het nu graag ergens anders onderbrengen. Kunnen jullie de broncode opsturen?
Niet zonder meer. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht worden opdrachtgevers alleen voor de ontwikkeling en het gebruik van software gefactureerd, tenzij er expliciet andere afspraken zijn gemaakt. (Zie ook de Idee van auteursrecht.)
Het eigendom van ontwikkelde software kan vaak wel worden afgekocht. De kosten daarvan kunnen variëren van een fractie tot een veelvoud van de prijs van de ontwikkeling. Dat ligt volledig aan hoeveel kennis er met de broncode zou worden mee-/vrijgegeven.
Ik heb vernomen dat jullie gebruikmaken van opensourcesoftware. Dan zou de broncode van wat jullie maken toch gratis moeten zijn?
Neen. Deze aanname berust op een aantal misverstanden:
- Niet alle software die wij gebruiken is opensourcesoftware;
- niet alles dat met opensourcesoftware is gemaakt is open source; en
- opensourcesoftware is niet altijd gratis.
Wij steken veel tijd, energie, liefde, geld en kennis in wat wij doen en daar is onze prijsstelling op gebaseerd.
Ik wil het ontwerp dat jullie hebben gemaakt wel behouden, maar ik wil er een andere ontwerper op voort laten borduren. Mag dat?
Als u van ons een huisstijlhandboek hebt ontvangen staat het u geheel vrij een ander bedrijf of persoon nieuwe ontwerpen te laten maken met de regels die deze beschrijft. Sterker nog, daar is het voor bedoeld.
Het is echter niet toegestaan om een andere partij (waaronder uzelf) zonder onze toestemming veranderingen aan te laten brengen in de originele ontwerpen (zoals bijvoorbeeld een logo) of de huisstijlregels aan te passen.
Waarom zijn de kleuren op mijn beeldscherm anders dan zoals ik bij jullie gezien heb?
Zonder in bijzonder technische details te treden komt het er op neer dat kleurconsistentie onder beeldschermen eigenlijk verre van ideaal is. Dit kan soms pas opvallen als u bewust met een ontwerp aan de slag gaat.
Iets dat altijd gedaan kan worden is de beeldschermen kalibreren (dat kan vaak eenvoudig via het besturingssysteem of iets geavanceerder met specialistische hard- en software), maar verder moeten we simpelweg roeien met de riemen die wij hebben. Wij kunnen al uw bezoekers immers ook niet verplichten hun beeldschermen te kalibreren.
Ik wil een website door jullie laten ontwikkelen, maar ik heb al een domeinnaam. Kunnen wij deze gebruiken?
In principe wel. Er zijn echter een aantal partijen waarvan wij weten dat zij bepaalde zaken niet zo handig hebben ingericht. (Wij zullen geen namen noemen, maar het zijn vaak juist vrij grote spelers.) In dat geval zullen wij adviseren de domeinnaam te verhuizen naar een partij waarmee wij betere ervaringen hebben. Uiteraard kunnen wij u in beide gevallen precies vertellen wat er moet gebeuren.
Ik wil iets door jullie laten ontwikkelen, maar ik heb al een hostingpartij. Kunnen wij die gebruiken?
Wij hebben een sterke voorkeur voor een aantal partijen waarmee wij nauw samenwerken. Wij kunnen daarmee lezen en schrijven en deze servers sluiten naadloos aan op onze ontwikkel- en testomgevingen.
Hosten bij een andere partij ís mogelijk, maar de ervaring leert dat er vaak extra kosten moeten worden gemaakt; bijvoorbeeld om de server(s) op de juiste manier in te richten.
Jullie doen precies wat ik zoek, maar ik vind het wel erg kostbaar. Kan het niet voor de helft?
Dat kan, maar wij zijn dan genoodzaakt dubbel zoveel uren in rekening te brengen. (Met andere woorden: nee.)
Houden jullie echt van lamp of zeggen jullie dat maar?
Nieuwe
Hebt u een vraag die hier niet bij staat, maar die u toch graag beantwoord zou hebben? Probeer dan onderstaand formulier om de vraag bij ons in de e-mailinbox te laten verschijnen.