deidee / stijlbladen

Veel van het werk dat wij doen komt tot uiting in zogenaamde stijlbladen. Een stijlblad is een verzameling regels die vorm geven aan een document, zoals een webpagina of de opmaak voor drukwerk. Het is een plek waar visuele esthetiek wordt vertaald naar technische implementatie en een product waar onze primaire bezigheden (ontwerp en ontwikkeling) samenkomen.

deStijl

Het stijlblad van deIdee en aanverwante websites heet deStijl. De vormgeving is geïnspireerd door de gelijknamige kunststroming uit de vorige eeuw, maar voldoet niet per se aan dezelfde regels.

deStijl is sinds 2018 opensource, maar heeft geen licentie. Gebruik ervan is buiten de context van deIdee dan ook alleen toegestaan voor educatieve doeleinden.

Een aantal onderdelen van deStijl kunnen als apart pakketje worden geïnstalleerd:

deFlex
Stramien op basis van het flexboxmodel.
deJade
De onconventionele huiststijl­kleur van deIdee.
deTypografie
Een aantal typografische conventies toegepast op het Web.

Standaard­stijlblad

Als een webpagina niet van een stijlblad is voorzien, vallen visuele webbrowsers terug op een intern stijlblad. Deze standaard­stijlbladen steken technisch vernuftig in elkaar, maar over consistentie, leesbaarheid en esthetiek doen ze geen (of soms zelfs wat eigenaardige) uitspraken.

Uiteraard zouden wij het liefst alle webpagina’s vormgeven, maar we begrijpen dat er soms geen tijd, geld, of interesse is. Voor zulke gevallen hebben wij Default.style ontwikkeld, waarmee pagina’s er toch wat beter uitzien.

Het gebruik is gratis en implementatie is zo eenvoudig als we het mogelijk konden maken. Het enige dat gedaan hoeft te worden is de volgende regel toevoegen aan de head van een document:

<link rel=stylesheet href=//default.style/>